"Na trhovisku predávam cez 20 rokov. Zákazníci sú stále spokojní," tvrdí jadierkár Pócsik

3.8.2021 | Autor: Admin | Kategória: Rozhovory
"Na trhovisku predávam cez 20 rokov. Zákazníci sú stále spokojní," tvrdí jadierkár Pócsik

Alexander Pócsik sa venuje pestovaniu jadierok aj ovocia už takmer 30 rokov. Na Miletičovej tržnici predáva už vyše 20 rokov. Predáva tam domáce jadierka a domáce ovocie alebo  zeleninu ako slivka, marhuľa, hrozno, cesnak, čili papričky a ozdobné tekvičky.

Čo Vás priviedlo k povolaniu “jadierkára”? Ako ste sa dostali k pestovaniu a neskôr aj k predaju jadierok?

Naučil som sa to od rodičov, ktorí ma priviedli k pestovaniu jadierok.
 

Jadierka nielen spracovávate na predaj, ale ich aj pestujete. Je náročne si ich vypestovať? Ako dlho to trvá?

Celé pestovanie trvá 7 mesiacov od apríla až po koniec októbra.
 

Ako jediný na Trhovisku Miletičova predávate jadierka bez šupiek. Ako sa Vám ich podarilo vyšľachtiť? Sú s tým spojené aj nejaké komplikácie pri pestovaní?

Tieto jadierka boli vyšľachtené v Rakúsku a neskôr sa rozšírilo aj na Slovensko. Áno táto odroda sa pestuje náročnejšie, pretože sú náchylnejšie na počasie.




Z Vašich jadierok vyrábate aj tekvicový olej. Obľúbili si ho Vaši zákazníci?

Áno, vyrábajú nám tekvicový olej. Tekvicové jadierka sú lisované za studena. Zákazníci sú s tým veľmi spokojní.
 

Na “Miletičke” predávate dlhé roky. Čím si Vás získala, že ste jej ostali doteraz verní?

Za tie roky som tu spoznal veľa ľudí a kamarátov. Mám tu veľmi veľa milých zákazníkov, ktorých tiež dobre poznám.
 

Chystáte sa u nás predávať aj nejaký sezónny tovar? Na čo sa môžu návštevníci tešiť najbližšiu dobu?

Áno, aktuálne predávame domáci cesnak. Na konci augusta budeme predávať hrozno. Od septembra budeme predávať ozdobné tekvičky a halloweenske tekvice. Pred vianocami  zase budeme predávať domáce vianočné oblátky a trubičky.
 

Ďakujeme za rozhovor!